Menu

Ένα παλιό νταμάρι στο Άνω Δάσος, 
ως ευκαιρία μέσα στην κρίση

Το τοιχίο αντιστήριξης με τοπική πέτρα κατασκεύασαν οι κάτοικοι, όπως και την υπόλοιπη διαμόρφωση, που δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν χρειάζονται, λοιπόν, απαραιτήτως τεράστια κονδύλια και βαριές τσιμεντένιες κατασκευές για να φτιαχτεί ένα πάρκο. 


Η αφθονία πέτρας στο παλιό νταμάρι (Οικοδομικό Τετράγωνο 388), που είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο πράσινο 11 περίπου στρεμμάτων, δημιουργεί αναπτυξιακές δυνατότητες για ένα έργο αντιστήριξης και εξωραϊσμού πρανών. 

Έργο έντασης εργασίας, που απαιτεί δηλαδή αρκετά χέρια και όχι ιδιαίτερο μηχανολογικό εξοπλισμό. Τη δυνατότητα αυτή αναδεικνύει η πρωτοβουλία ενός συμπολίτη μας (Μπάμπη γεια στα χέρια σου!), που με προσωπική εργασία ξεκίνησε και χτίζει πέτρα (τοιχίο αντιστήριξης και δάπεδο), γύρω από ένα παγκάκι που τοποθετήθηκε προσφάτως. Καλό δείγμα, τόσο τεχνικό όσο και αισθητικό, του τι μπορούμε να κάνουμε. Στο καλύτερο σημείο θέας, μέσα στα υπό ανάπτυξη 200 δέντρα, τα οποία κάτοικοι και μαθητές, με τη βοήθεια και των υπηρεσιών του ΑΣΔΑ, φύτευσαν τους προηγούμενους 12 μήνες.

Γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

Τώρα είναι η ώρα που τα χαρακτηριστικά τού υλικού κάλυψης του νταμαριού θα οδηγήσουν σε ένα πρόγραμμα απασχόλησης με τίτλο π.χ. «Εργατοτεχνίτες οικοδόμησης με φυσικά υλικά» ή «Εργάτες πρασίνου- κηπουροί». Αφού προταθεί στις αρμόδιες αρχές (π.χ. του Υπουργείου Απασχόλησης), ώστε 20 εκπαιδευόμενοι (και 4 ή 5 έμπειροι εργατοτεχνίτες) να εργαστούν στην πρακτική τους για να συγκρατήσουν τα πρανή, όπου είναι αυτό δυνατό, μιας και σε ορισμένες θέσεις απαιτείται ξεσκαρτάρισμα μπάζων για λόγους ασφαλείας. Και εφόσον υπολογιστεί πως απαιτούνται παραπάνω ημερομίσθια, ένα πρόγραμμα αυτεπιστασίας θα διασφαλίσει την περαιτέρω απασχόληση, έως ότου ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες. 

Έτσι τα χρήματα που θα απορροφηθούν στο πρόγραμμα, το παραγόμενο ΑΕΠ, θα αφορά κυρίως εργατικά χέρια. Το ζητούμενο μέσα στην κρίση.

Την μορφή αποκατάστασης υποδεικνύει το ανάγλυφο, η ήδη διαμορφωμένη εικόνα της σημερινής επιφάνειας του παλαιού λατομείου. Οι υπηρεσίες του Δήμου Χαϊδαρίου αξιοποιώντας και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) ήδη από την δεκαετία του ’80, μπορούν να προβούν στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης με ελάχιστο κόστος. (Ελπίζω να μην δούμε ένα ακόμη έγγραφο, στο οποίο οι τεχνικές υπηρεσίες θα «οδηγούνται» σε δήλωση αδυναμίας…).

Η περίσσεια πέτρας θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο και τους δημότες - φορολογούμενους, δίχως να κουράζει τις αρμόδιες επιτροπές παραλαβής υλικών!

Να η ευκαιρία!

Υπάρχει πολιτική βούληση;

* Παραγωγή και στήριξη στο Χαϊδάρι




 
Top