Menu

Δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κίμωνα Φουντούλη για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αναφέρεται στις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, σχολιάζει τις παρατάξεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τις νέες υποψηφιότητες, και δίνει την δική του εξήγηση για το περυσινό άδειασμα από τους "Πολίτες σε Δράση".

(Το πρώτο μέρος της συνέντευξης: )

Κώστας Ασπρογέρακας και Κίμωνας Φουντούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν την παραίτησή τους πέρυσι τον Ιούνιο.

Ερ. Στο παρελθόν έχετε καταθέσει προτάσεις για αναζωογόνηση και ανάπτυξη για το Χαϊδάρι και την αγορά. Ποια είναι η πρότασή σας ενόψει των εκλογών;

- Η πορεία του Χαϊδαρίου είναι συνδεδεμένη με την πορεία της χώρας και ο καθένας από εμάς οφείλει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, σ’ όποιο πολιτικό χώρο και θέση βρίσκεται για να σταθεί η χώρα μας στα πόδια της. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς σ’ αυτά που υποσχέθηκαν, αλλά και καταστροφικές για την παραγωγική δομή της χώρας. Στην αυτοδιοίκηση, και πολύ περισσότερο σ’ ένα σχήμα όπως ο συνδυασμός μας, όπου συμπαρίστανται άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητάμε την σύνθεση στα ελάχιστα ή περισσότερα κοινά σημεία.

Οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν "κομμάτι" από την πίτα των προμηθειών και με ποιες προϋποθέσεις;

Αναντίρρητα, απαιτείται διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δήμου. Συχνά στην Ελλάδα, έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους δημοπρατούνται με εξειδικευμένες ή/και φωτογραφικές προδιαγραφές, που αποκλείουν τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων. Όμως η αυτοδιοίκηση, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών κλάδων, οφείλει να διατηρεί το πεδίο συμμετοχής ανοιχτό, δίχως εκπτώσεις στην ποιότητα, ώστε να δουλεύουν ελληνικά χέρια για έργα και προμήθειες που καταλήγουν σε Έλληνες πολίτες. Είναι μια μάχη που υπερβαίνει το Χαϊδάρι, αλλά οφείλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε και θα το κάνουμε.
Χρειάζεται βεβαίως και η ειλικρινής συμπαράταξη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και μέσω διάφανου διαλόγου πόλης – υπηρεσιών – παραγωγών μπορούμε να διασφαλίσουμε ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις ικανές επιχειρήσεις. Κρίσιμος παράγοντας επίσης είναι η επαρκής δημοσιότητα, της οποίας η έλλειψη δημιούργησε ανέκδοτα… Ανέκδοτα με προθεσμίες από Παρασκευή σε Δευτέρα! Ή διαγωνισμοί που ανακοινώνονται σε εφημερίδες που κανένας τοπικός επιχειρηματίας δεν διαβάζει και έτσι καταλήγουμε σε διαγωνισμούς με έναν διαγωνιζόμενο!!! Έτσι όμως ο Χαϊδαριώτης και κάθε άλλος βιοτέχνης, αντιπρόσωπος, επαγγελματίας οδηγείται σε αδιέξοδο, "δίχως μπάρμπα στην Κορώνη"! Κι αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο.

Πώς θα μπορούσε ο Δήμος να διευκολύνει τις επιχειρήσεις;

Το Χαϊδάρι φιλοξενεί δημόσιους εργοδότες, όπως το ΨΝΑ, που φθίνουν ή δεν αναπτύσσονται, καθώς και ιδιώτες εργοδότες όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που αποσυντίθενται. Η απασχόληση (και) για τους Χαϊδαριώτες στη βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής, ήταν ζωτική και καθίσταται κρίσιμη για τα επόμενα χρόνια.
Η μικρή βιομηχανική ζώνη του Δήμου μας, με τις ανεπαρκείς υποδομές, είναι στενά συνδεδεμένη με το Πέραμα και τον Πειραιά, αλλά και το Θριάσιο. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με τους δήμους και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής, αναζητώντας και απαιτώντας λύσεις για εγκληματικά λάθη (εάν είναι λάθη…) του πρόσφατου παρελθόντος, όπως στην ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και αναβάθμιση υποδομών για τη βιομηχανία και τις πόλεις και οικισμούς, που συνυπάρχουν και θα συνυπάρχουν στο ορατό μέλλον με την παραγωγή.
Απαιτούμε σεβασμό στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων, είμαστε όμως πρόθυμοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για καλύτερους δρόμους και δίκτυα, συμπλήρωση υπηρεσιών και λειτουργιών κοντά στους χώρους δουλειάς (υγειονομικούς, συγκοινωνίας, παιδικών σταθμών, επισιτισμού, διοίκησης κ.ά.), ώστε να μην χάνονται ώρες και χρήματα, που καθιστούν δύσκολη την πορεία των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων και απειλούν με εξαφάνιση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Στην προσπάθεια αυτή η συνεργασία με τους δήμους και τα συλλογικά όργανα του Πειραιά και του Θριασίου είναι επιβεβλημένη, πόσω μάλλον που "βεβαιότητες" εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, μέσω των νέων δυνατοτήτων για βιομηχανικά / επιχειρηματικά πάρκα, τίθενται σε αμφισβήτηση. Για όσους απορούν γι' αυτό το πρόταγμα, να θυμίσουμε πως οι επιχειρήσεις της πόλης μας χρειάζονται καταναλωτές με διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή εργαζόμενους, ώστε να δουλέψουν κι αυτές! Αντίστοιχη είναι προσοχή μας και στις άλλες γειτονικές περιοχές όπου συγκεντρώνονται επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται και συμπολίτες μας.

Έχετε αρθρογραφήσει και για δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Υπενθυμίστε μας το βασικό πλαίσιο. 

Στο παρελθόν η πόλη, με ανοιχτή στήριξη από τις δημοτικές αρχές, παραδόθηκε στη μονοκαλλιέργεια "λειτουργιών αναψυχής" που συχνά κακοποίησαν και κακοποιούν το δημόσιο χώρο. Η υπερανάπτυξη τους, φαινόμενο όχι μόνο τοπικό, έφτασε να στερεί θέα / βιτρίνα από το γειτονικό εμπορικό κατάστημα, αλλά και να δημιουργεί ασφυξία στον κάτοικο (αδυναμία βαδίσματος, έλλειψη χώρων στάθμευσης, τριβές κ.ά.). 
Προ διετίας θέσαμε υπόψιν των Χαϊδαριωτών μια πρόταση σύνθεσης των θησαυρών, του πλούτου ιστορίας και φυσικού περιβάλλοντος(Αρχαία Ιερά Οδός προς ανασκαφή και ανάδειξη, Μπλοκ 15 και Στρατόπεδο, Παλατάκι, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ο Πρ. Ηλίας και τα βουνά μας, Διομήδειος Κήπος, τα δάση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, Μονή Δαφνίου και Άλσος, Ιερό Αφροδίτης, το δάσος και η ακτή του Σκαραμαγκά - σε προοπτική υποδοχής ανθρώπων και όχι φορτίων (!), Λίμνη Κουμουνδούρου, σπήλαια κ.ά.). Η πρόταση αυτή συναρτάται από το τουριστικό προϊόν της Αθήνας (αλλά και της Ελευσίνας, έως και της Αργολίδας, στο πλαίσιο των κλασσικών εκδρομών) για τον ξένο επισκέπτη αλλά μπορεί να έχει και αυτόνομη λειτουργία για τη Δυτική Αθήνα και επισκέπτες από το εσωτερικό.
Με ποιους όρους; Στο φως. Την ημέρα. Προτείνουμε το άνοιγμα της πόλης στους επισκέπτες που κινούνται στο φως της μέρας για να γνωρίσουν πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς.
Προϋπόθεση για βιώσιμο ποιοτικό τουρισμό είναι ο τακτοποιημένος και φιλικός δημόσιος χώρος. Και εδώ η πρότασή μας λειτουργεί ως «καρότο και μαστίγιο» για την τοπική αγορά. Αξίζει να την αγκαλιάσουν και συνδιαμορφώσουν οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν μακρόχρονη προοπτική ανάπτυξης για τη δουλειά τους, όμως δεν ταιριάζει και δεν χαρίζεται σε όσους λειτουργούν ξεζουμίζοντας την πόλη, δυσκολεύοντας τη ζωή των κατοίκων της.
Επισημαίνουμε πως ο τουρισμός, εσωτερικός και εξωτερικός, είναι εξαρτημένος από την γενικότερη παγκόσμια οικονομία. Η χώρα μας όμως έχει ανάγκη εσόδων από κάθε πηγή και ο πολιτιστικός – περιβαλλοντικός τουρισμός είναι από τις σταθερότερες μορφές τουρισμού. Σταθερό έσοδο και πιστοί επισκέπτες που λειτουργούν ως διαφημιστές και πρεσβευτές της χώρας μας. Η χρησιμότητά του θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερο η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών, και ακόμη περισσότερο εάν βρεθεί σε πορεία απόκλισης – εξόδου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (σκληρού και άφιλου ανταγωνισμού, αλλά θεσμούς…), περιστοιχισμένη από χώρες με προβλήματα προς εξαγωγή!

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για τους αντίπαλους συνδυασμούς στην πορεία προς τις εκλογές; Γιατί δεν συνεργαστήκατε με άλλες δυνάμεις από την κοινωνία του Χαϊδαρίου;

Συνεργαστήκαμε με κάθε πρωτοβουλία υποστήριξης του δημόσιου συμφέροντος στο Χαϊδάρι. Πήραμε πρωτοβουλίες για συνεννόηση και όπου υπήρξε ανταπόκριση, προχώρησαμε έστω και λίγο. Πάντα ενημερώνουμε δημοτική αρχή και συναδέλφους στο Δ.Σ. για ενέργειες και προτάσεις μας.
Είχαμε όμως διαφορετική πολιτική από όλα τα παρόντα πολιτικά σχήματα: την αντίθεση ή την πρότασή μας, δεν την αφήναμε στα λόγια. Δουλεύαμε σ’ όλα τα επίπεδα: ενημέρωση μέσω του τύπου, ενέργειες σε κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες, ερωτήσεις στο κοινοβούλιο όσο είχαμε δίαυλο, παροχή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο, ανάλυση και τεκμηρίωση σύμφωνα με το συμφέρον του τόπου και την κείμενη νομοθεσία.
Αρκετοί θα μας ήθελαν εργάτες στο συνδυασμό τους, κανείς όμως δεν συν-εργάστηκε μαζί μας. Και ειδικά με όσους προβάλουν την φιλεργατική τους πολιτική, αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για εμάς.

Σ’ ό,τι αφορά τους άλλους συνδυασμούς και ξεκινώντας από την όποια κι όπως εκπροσώπηση της σημερινής δημοτικής αρχής στις εκλογές, επισημαίνω πως ουδέποτε, ακόμη κι όταν ασκούσαμε την οξύτερη κριτική, δεν σταματήσαμε την πληροφόρηση και ενημέρωση για το –κατά τη γνώμη μας- ορθό σε κάθε πρόθυμο ν΄ ακούσει στέλεχος της. Και υπήρξαν μικρά θετικά δείγματα, αλλά εξαιρετικά αδύναμα ως προς τις ανάγκες. Ήρθε και εκείνη η συνεδρίαση – παρωδία του δημοτικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2012, κι εκεί ενταφιάσθηκε η όποια δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου. Κι είναι κρίμα, γιατί οι άνθρωποι που τους στήριξαν στις εκλογές του 2010, δεν χρειάζονται «θέατρο». Έχουν ανάγκη στήριξης και παραγωγή λύσεων. Πρώτοι απ’ όλους χρειάζονται μια συγνώμη.

Για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία διασπάστηκε σε διάφορα κομμάτια, ποιο σχόλιο έχετε;

Με τη μείζονα αντιπολίτευση, με πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, όπως κι αν εκφράζεται σήμερα (κκ. Τσατσαμπάς, Μποζίκας, Φουρλής) υπήρχε διάλογος και συμπέσαμε σε κριτική και κάποιες πρακτικές θέσεις σε αναζήτηση λύσεων. Όμως ουδέποτε πήραν αποστάσεις από στρεβλές πολιτικές του δικού τους παρελθόντος της παράταξης τους. Ο κομματισμός, η αδιαφάνεια, η μη-λογοδοσία, το ρουσφέτι, η απορρόφηση για την απορρόφηση και πολλά άλλα στραβά στο Χαϊδάρι και την υπόλοιπη χώρα δεν είναι πατέντα της Νέας Δημοκρατίας ή του κ. Μαραβέλια. Είναι μοντέλο που υπηρετήθηκε με χαρά από πολλούς.

Οι νέες υποψηφιότητες ποιες σκέψεις σας γεννούν;

Η παρουσία του κ. Ε. Ντηνιακού με το σύνθημα ξανά σε μας δημιουργεί βαθιά ανησυχία για συνέχεια στην μη-αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στην διατήρηση των στρεβλών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και ρουσφετολογικών δήθεν «πεζοδρομήσεων», για διορισμούς ξανά όπως παλιά, βουνά- στρατόπεδο - πλατείες ξανά θυσία στις ημερήσιες και νυχτερινές δραστηριότητες αναψυχής και όχι μόνο. 
Στον «εκσυγχρονισμό» μέσω και του ΕΣΠΑ κ.ά. κονδυλίων που επαγγέλλεται και ο κ. Δρούλιας, να θυμίσουμε πως στο Χαϊδάρι ήλθαν πολλά χρήματα, αλλά έλειψε η χρησιμότητα, η σκοπιμότητα του έργου, η ποιότητα. Γι’ αυτά απαιτείται ουσιαστικός προγραμματισμός και αντιπαράθεση με κατεστημένα συμφέροντα. Κι έως τώρα κανείς από τους νεόκοπους υποψηφίους δημάρχους δεν πήρε θέση στα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία 2 χρόνια, για να μην πούμε, παλαιότερα.
Όποιος συνειδητοποιεί την «ανάγκη του τόπου για λύτρωση», 3-4 μήνες προ των εκλογών, μάλλον ψάχνει για λωτοφάγους. Στατιστικά στην Ελλάδα υπήρξαν πολλοί! Αν επιβεβαιωθεί η στατιστική αλήθεια, θα επιβραβευτεί και η πολιτικώς καιροσκοπική στάση του «άφθαρτου», του «καινούργιου»!

Με την Λαϊκή Συσπείρωση και τον Μιχάλη Σελέκο βρήκατε κοινό βηματισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο;  

Σ’ ότι αφορά την παράταξη του κ. Σελέκου, ουδέποτε είδαμε μια κίνηση ή διάθεση συνεργασίας, αντίθετα, όταν εμείς στριμώχναμε τη δημοτική αρχή, αυτοί συχνά αποπροσανατόλιζαν το Δημοτικό Συμβούλιο, πετούσαν τη μπάλα στην εξέδρα. Ποτέ δεν επιχείρησαν συγκεκριμένες ενέργειες ελέγχου και εδώ επισημαίνεται πως γνωρίζουμε καλά ότι οι προσφεύγοντες στους μηχανισμούς ελέγχου συχνά αγνοούνται από την διοίκηση. Με δεδομένη όμως την συνέπειά μας σε τέτοιες διαδικασίες, παρά τα λιγοστά αλλά αξιόλογα αποτελέσματα, υπήρξε ιστορική ευκαιρία να συμπαρασταθούμε από κοινού ενάντια σε καταστροφικές για το Δήμο πολιτικές. Και όσο περισσότεροι στοιχίζονται στη διαφάνεια, τόσο δυσκολεύεται να σφυρίζει αδιάφορα η διοίκηση. Η κοινωνία στο Χαϊδάρι χρειαζόταν και χρειάζεται ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ, ουσία αντίθεσης και πράξης. Ενδεικτικά, κάτι τέτοιο δεν κατορθώθηκε στο Κολυμβητήριο, που ανακαταλήφθηκε αφύλαχτο, προτού παραχωρηθεί «επισήμως» από την δημοτική αρχή.

Πριν 10 μήνες αποχωρήσατε από τους Πολίτες σε Δράση και ταυτόχρονα παραιτηθήκατε από δημοτικός σύμβουλος, μαζί με τον Κώστα Ασπρογέρακα. Τι ώθησε τα πράγματα στη ρήξη; 

Συνυπήρξαμε πολύ εύκολα με τους σημερινούς εκλεκτούς του Σύριζα στην δημοτική κίνηση Πολίτες σε Δράση έως το 2012-'13. Κι αυτό γιατί ήταν απλώς απόντες από την παραγωγή και δράση τής τότε προσπάθειας! Έχω αναφερθεί αναλυτικά στην απαίτηση πολλών "μάνατζερ" να κατευθύνουν 1-2 εργάτες. Αποδεικνύουμε πως η αυτοδιαχείριση της προσπάθειάς μας δεν έχει ανάγκη το κέλυφος αόρατων «συνεργατών». Εκτός όμως από πτυχές που θα μπορούσαν να ‘ναι και χαριτωμένες, η υπονόμευσή μας εκ μέρους τους, κατά την προσπάθεια διασφάλισης των συμφερόντων όλων των δημοτών του Χαϊδαρίου από το 2010 έως το 2013, δεν επιτρέπει περιθώριο συνεργασίας με συνεργάτες (έκοντες ή άκοντες) της δημοτικής αρχής… Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν μπορούσαμε να παπαγαλίζουμε ανερμάτιστες πολιτικές, που συχνά άδειαζαν κι οι καθοδηγητές τους, αλλά ούτε και να ασκούμε αυτοδιοίκηση ευθυγραμμισμένοι με ΜΚΟ.

Για όλα τα παραπάνω είμαστε παρόντες με τον συνδυασμό "Κώστας Ασπρογέρακας - ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ", δίχως ν’ αρνιόμαστε τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας, αλλά και δίχως να κρύβουμε την δουλειά και την προσφορά μας στο Χαϊδάρι. Με ελάχιστα μέσα, δίχως μηχανισμό, αλλά με ανιδιοτελείς φίλες και φίλους, Χαϊδαριώτισσες και Χαϊδαριώτες, που μοχθούν για την πόλη και την επιβίωσή τους.

Καλή ψήφο σε όλους, έχοντας κατά νου πως δεν πρέπει να δικαιωθεί/-νεται ο κ. Πάγκαλος!

 
Top