Menu

Κίμων Φουντούλης, εφ' όλης της ύλης

Δημοσιεύουμε συνέντευξη του Κίμωνα Φουντούλη στην εφημερίδα μας. Στο πρώτο μέρος, αναφέρεται στο κίνητρο της 30ετούς ενασχόλησής του με τα κοινά, πάντα από τη θέση της αντιπολίτευσης, τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει μια παραγωγική δημοτική αρχή, καθώς και τους λόγους που τον έκαναν τόσο επικριτικό προς τον Δημήτρη Μαραβέλια, αλλά παλιότερα και προς τον Κυριάκο Ντηνιακό.   

Κώστας Ασπρογέρακας και Κίμωνας Φουντούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν την παραίτησή του πέρυσι τον Ιούνιο. 

Κύριε Φουντούλη, για άλλη μια φορά συμμετέχετε στις δημοτικές εκλογές. Ποιο είναι το κίνητρο για την πολύχρονη ενασχόλησή σας με τα κοινά του Χαϊδαρίου;


Συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό "Κώστας Ασπρογέρακας - ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ", συνεχίζοντας μια προσπάθεια περισσότερων από 30 ετών για αποτελεσματική υπέρ των πολλών αυτοδιοίκηση της πόλης μας. Τονίζω το "υπέρ των πολλών", γιατί στα χρόνια αυτά πολεοδομία, οικονομικά, διαχείριση, πολιτισμός και αθλητισμός, συντήρηση υποδομών και θωράκιση της πόλης, κοινωνικές δομές και διοικητική λειτουργία έγιναν πεδίο συνάντησης μεγάλων συμφερόντων ολίγων, αλλά και μικρότερων παροχών για αρκετούς.

Χάθηκαν όμως ιστορικές ευκαιρίες, ιδίως προ χρεωκοπίας, για αποδέσμευση του Χαϊδαρίου από φεουδαρχικά συμφέροντα γης, για βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα με ίσους όρους, για ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού μέσω μείωσης κόστους λειτουργίας του Δήμου και προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών.

Κυρίως όμως χάθηκε η εμπιστοσύνη μέσα σε αδιαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων, από τις πεζοδρομήσεις και ενοικιάσεις ζωτικών κοινόχρηστων χώρων ή/και διαφημιστικών πινακίδων (κατά κανόνα δίχως έσοδα) έως διορισμούς ημετέρων –όλου του πολιτικού φάσματος- με στόχο τον έλεγχο της συνείδησης. Ποιών;Των «φιλότιμων» ευεργετηθέντων…

Υπήρξατε για μία τριετία δημοτικός σύμβουλος, με τον Κώστα Ασπρογέρακα. Τι προσφέρατε με τη θητεία σας αυτή, αλλά και γενικότερα;

Σε όσα ανέφερα παραπάνω, αντιτάχθηκα μαζί με τον Κώστα Ασπρογέρακα και άλλους συνεργάτες, προβάλλοντας θέσεις και προτάσεις, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό εργαλείο και πρωτίστως τη δημοσιότητα, για να γνωρίζουν οι συμπολίτες σημαντικές πτυχές της τοπικής πολιτικής που αφορούν τη ζωή τους.

Υπερασπιστήκαμε τους φόρους που πληρώνουν οι συνδημότες μας, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που συμβάλλουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Χρήματα που απορροφώνται δίχως τα αναμενόμενα οφέλη, συχνά δίχως καμία χρησιμότητα.

Υπερασπιστήκαμε το περιβάλλον μέσα και γύρω από την πόλη ως εγγύηση για την ποιότητα ζωής, αλλά και για την στήριξη της οικογενειακής επένδυσης σε κατοικία. Διότι Χαϊδάρι με ρημαγμένα βουνά σημαίνει περαιτέρω πτώση στις αξίες γης, δηλαδή φτωχότερους πολίτες.

Στηρίξαμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες κοινωνικής μέριμνας, δίχως να συγχωρούμε την εκμετάλλευσή τους, για μικροπολιτικούς λόγους προβολής και καθυπόταξης συνειδήσεων, σε κανέναν απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, είτε αυτοαποκαλείται φιλάνθρωπος είτε δηλώνει αλληλέγγυος.

Αγωνιστήκαμε για ελευθεροτυπία και δημοκρατία στο Χαϊδάρι και το ίδιο θα κάνουμε και ως δημοτική αρχή.

Οδηγήσαμε πάντα την συζήτηση στο συγκεκριμένο, στην αναζήτηση λύσης για το πρόβλημα, στο «δια ταύτα». Αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος, δίχως στρογγυλέματα.

Ποια είναι τα "σημεία αιχμής" όπου θα εστιάσετε, αν γίνετε δημοτική αρχή;

Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες αρχές και αξίες, απαιτώντας και επιβάλλοντας ως δημοτική αρχή διαφάνεια στα οικονομικά, ενημέρωση των δημοτών για κάθε δαπάνη που θα βαρύνει το Δήμο, από το κόστος του ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους και τα γήπεδα έως την τελευταία σύμβαση ή «συνεννόηση» παραχώρησης δομών και υποδομών σε ιδιώτες που θα βρούμε στο δήμο. Με στόχο ενημερωμένοι πολίτες να συμμετέχουν στην ευθύνη προτεραιοτήτων και επιλογών. Για να μην γίνεται «γλέντι» με τα λεφτά του συνταξιούχου, με τους φόρους που εξακολουθεί να πληρώνει ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας.

Είμαστε έτοιμοι, εφόσον μας δοθεί εντολή, να καταγράψουμε άμεσα τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, πάντα με την επιφύλαξη για το τι θα μας ξημερώσει περαιτέρω σε μειώσεις πόρων, κεντρικών και τοπικών. Έτσι θα θέσουμε σε διάλογο και τις δικές μας προτεραιότητες και ανάμεσα σ’ αυτές είναι:
  1. Η περαιτέρω ενίσχυση δομών κοινωνικής μέριμνας για τους δημότες, διεκδικώντας από την Πολιτεία όσα οφείλει, αλλά και ενισχύοντας με κάθε μέσο τις δημοτικές υπηρεσίες, για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής που δημιουργεί η χρεωκοπία της χώρας και η διαχείρισή της έως σήμερα.
  2. Η θωράκιση της πόλης απέναντι σε φυσικές καταστροφές με επικαιροποίηση καταγραφής και βελτίωση στον σχεδιασμό αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στην περίπτωση σεισμού, φαινόμενο μη προβλέψιμο αλλά επιβεβαιωμένο το 1981 και το 1999.
  3. Επίσης την αντιμετώπιση των πλημυρικών φαινομένων (δήθεν «θεομηνιών», που δημιουργούν συνθήκες προσφυγιάς κάθε τόσο μέσα στην πόλη) εργαζόμενοι σε δύο κατευθύνσεις: ενίσχυση των αποχετευτικών υποδομών εντός οικιστικού ιστού, αλλά και συγκράτηση όμβριων στα βουνά, πριν φτάσουν στις τσιμεντωμένες αστικές επιφάνειες. Ανάγκη παραμελημένη για χρόνια.
  4. Η αντιμετώπιση επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου, με στόχο την προστασία πεζών και οδηγών, ξεκινώντας από τις διασταυρώσεις.
  5. Ενίσχυση και βελτίωση των δεξιοτήτων και δυνατοτήτων των εργαζομένων του Δήμου, με καλύτερη οργάνωση, εκπαίδευση και καθαρούς όρους λειτουργίας, τις αναγκαίες δηλαδή προϋποθέσεις παραγωγής έργου και εξυπηρέτησης των κατοίκων ώστε ο δήμος να 'ναι στήριγμα και όχι λαβύρινθος ή/και βάσανο για τον πολίτη.
  6. Η ανάδειξη, σύνδεση και λειτουργική αξιοποίηση όλων των θησαυρών του Χαϊδαρίου, με στόχο την δημιουργία απασχόλησης και ποιοτική ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, δίχως την κακοποίηση του δημόσιου χώρου που επιβλήθηκε στην πόλη.
Είναι πολύ περισσότερες οι καταγεγραμμένες ανάγκες. Στη δική μας κατ’ αρχήν αξιολόγηση επικρατεί η ενίσχυση της κοινωνικής και τεχνικής άμυνας της πόλης και βέβαια η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που θα την υλοποιήσει, καθώς και η τόνωση της απασχόλησης..  
  
Υπήρξατε ιδιαίτερα οξύς στην κριτική σας προς την δημοτική αρχή Μαραβέλια, συνεχίζοντας την έντονα επικριτική στάση σας και προς τον κ. Ντηνιακό. Δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης, θετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να είχατε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια;

Πάντοτε η κριτική μας υποστηριζόταν από στοιχεία και προτάσεις. Προτάσεις και θέσεις υποστήριξης των δημοτικών εσόδων και της δημοτικής περιουσίας, που σας θυμίζω πως αντί να αποτελεί προτεραιότητα, επί χρόνια παρακολουθούμε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων αντί να πιέζει η δημοτική αρχή για επίλυση, παρά τις προτάσεις και επισημάνσεις μας. Δυστυχώς και με την ανοχή των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Πρέπει να επισημάνουμε πως από τη μία ο Δήμος οφείλει να τεκμηριώσει και να διεκδικήσει και από την άλλη δεν πρέπει να επιβαρυνθεί για προβληματικούς χώρους όπως το μπαζωμένο νταμάρι στο Άνω Δάσος. Τριάντα χρόνια, τρεις δήμαρχοι και η προσπάθεια για την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας παραμένει ζητούμενο.

Προασπίσαμε την δημοκρατία και διαφάνεια στο Δήμο, εργαστήκαμε για τον περιορισμό της σπατάλης και την αποφυγή άχρηστων έργων. Επιμείναμε για εφαρμογή αξιοκρατικών διαδικασιών για το προσωπικό, συμβάλαμε πρακτικά και όχι ρητορικά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Παραδείγματα: Αναδείξαμε την σπατάλη στο Κολυμβητήριο με αριθμούς, όταν οι άλλες παρατάξεις, του Σύριζα συμπεριλαμβανομένου, θεωρητικολογούσανγια να μην παραδεχτούν τα κατ΄ ελάχιστον σφάλματα διοίκησης και αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος. Σας θυμίζω πως προσεγγίσαμε το κόστος στο 1.300.000 ευρώ και ουδείς το διέψευσε, δηλαδή δεν το αντιμετώπισε με στοιχεία!

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίσαμε κάθε δαπάνη, όπως των προκλητικών εξόδων για "έντυπα αιμοδοσίας", που ποτέ δεν αιτιολογήθηκαν απολογιστικά. Αντιστοίχως για άχρηστα έργα όπως η δήθεν "αναβάθμιση" στην πλημμυρισμένη Ιερού Λόχου, τη μαρμαροκάλυψη της νέας πλατείας Καραϊσκάκη μπροστά στο Δημαρχείο, όπου η αντρειοσύνη θα τιμάται σε χώρο απορρόφησης πόρων… Να μην παραλείψουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η  Τηλεϊατρική  στο "απομονωμένο" και "ακριτικό" Χαϊδάρι, καθώς και την  Ψηφιακή περιήγηση, την ώρα που τα ιστορικά κειμήλια της πόλης αγνοούνται, αν δεν σαπίζουν κάπου.

Για να δικαιολογήσω και την κριτική μας προς την διαχείριση του κ. Κ. Ντηνιακού, θυμίζω πως ο σχεδιαστής της πόλης και της "προστασίας των βουνών" έκλεινε κατά το δοκούν δρόμους, εμπόδιζε την επικοινωνία στο Χαϊδάρι, λησμονούσε το συνδυαστικό καθεστώς προστασίας των ορεινών όγκων (δάση, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταφύγιο άγριας ζωής, αρχαιολογικές ζώνες και χώροι, ζώνη απόλυτης προστασίας κ.ά.) και έτσι ξεφύτρωναν αυθαίρετες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και αναψυχής, παράνομοι δρόμοι – απειλές αστικοποίησης. Η καταστρατήγηση της νομοθεσίας προστασίας περιβάλλοντος δίνει κέρδη σε ελάχιστους και φτωχαίνει (κυριολεκτικά!) τους πολλούς. Ας θυμηθούμε επίσης την υπερανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και συνέχιση των αυθαιρεσιών του Δήμου ή/και ιδιωτών σε χώρους ιδιοκτησίας ή χρήσης του. Τα παραπάνω μεγεθύνθηκαν επί Μαραβέλια ως φυσική συνέχεια ανομίας. (Αυτή την περίοδο τακτοποιούνται οι επεκτάσεις καταστημάτων στο Αίθριο και αλλού και από τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών δεν ακούγεται κιχ!). Και μένω μόνο σε ότι φαίνεται στο δημόσιο χώρο.

Γι' αυτά και πολλά άλλα -στην οικονομική και διοικητική λειτουργία του Δήμου, την αναποτελεσματική "υπεράσπιση" της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ελλιπή στελέχωση και οργάνωση κρίσιμων τομέων του Δήμου, όταν υπερδιογκώνονταν άλλοι- οφείλαμε περισσότερη κριτική και έλεγχο.

Όσον αφορά το αν στηρίξαμε, σας θυμίζω πως όταν βγαίναμε μπροστά σε κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, αθλητικά κ.ά. θέματα υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα πεζών, μικρών επιχειρήσεων, αποκλεισμένων γειτονιών, τότε δίναμε περιθώρια στη διοίκηση να προχωρήσει σε καλύτερες λύσεις. Ποτέ όμως δεν το αξιοποίησαν οι διοικήσεις Ντηνιακού όσο και οι διοικήσεις Μαραβέλια. Και το πώς κρύβονται μπροστά στα συγκεκριμένα πολλοί ασχολούμενοι με τα κοινά είναι τέχνη που διδάσκεται μια φορά το μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιοαλλά και καθημερινώς, διά της απουσίας ιδεών και προτάσεων προσαρμοσμένων στα προβλήματα του Χαϊδαρίου, εκ μέρους τους, από τον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύσσεται στον τοπικό Τύπο! Δυστυχώς για το Χαϊδάρι στην συζήτηση για το συγκεκριμένο, μετέχουμε πολύ λίγοι κι ακόμη λιγότεροι δρούμε με συνέπεια λόγων και πράξεων.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.
 
Top