Menu

Η προσοχή μεγάλου μέρους των υποψηφίων τοπικών μας αρχόντων εντοπίζεται στο (εν μέσω κρίσης...) LifeStyle, αλλά και την έκδοση πολυτελών φυλλαδίων με πλήρη αξιοποίηση των -θαυματουργών πράγματι- δυνατοτήτων του Photo Shop. Ότι πιο "προχωρημένο" πολιτικά μπορείς να βρεις είναι το λογότυπο του συνδυασμού τους και μια συρραφή κοινοτυπιών για "πρόγραμμα".
του Γιώργου Τερζάκη


Παρεμπιπτόντως, υποψήφιοι, μόλις βγουν από το κομμωτήριο, γίνονται ιεροκήρυκες, φρουροί της αρετής και τιμωροί της ηθικής εκτροπής, κατήγοροι του αποτελέσματος και όχι του αίτιου της πολιτικής μας κατάντιας.  
Με παρόμοιες προτεραιότητες, με επιφανειακά φτιασιδώματα και χωρίς ουσιαστική μελέτη και προετοιμασία, πλειοδοτούν σήμερα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε ευκολίες, χαϊδεύοντας τα αυτιά των πολιτών. Ωστόσο, την ημέρα ανάληψης της διοίκησης, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2014, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θα διαπιστώνουν πλήθος αδιέξοδα (εδώ το Photo Shop δεν ωφελεί...), ενώ και οι δήμαρχοι με το καλημέρα θα βρίσκονται μπροστά σε βουνό προβλημάτων ανίσχυροι, αναξιόπιστοι, πελαγωμένοι (το Life Style δεν βοηθάει καθόλου στην αποκομιδή των σκουπιδιών...). 

 Η διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, η ευημερία, η κοινωνική αλληλεγγύη και όλα αυτά τα ωραία, "λύνονται" με λέξεις, όπως και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Μαγικά συνθήματα, μεγάλα λόγια και ευχάριστες ατάκες... Τακτική λίγο πολύ γνωστή, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις προηγούμενες αναμετρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ανέδειξε δημάρχους, οι οποίοι… διέλυσαν δήμους. 
Στόχος η απόκρυψη της ανυπαρξίας προτάσεων, χρονικά και οικονομικά υλοποιήσιμων, οι οποίες να αντέχουν σε συζήτηση και σε κριτική, καθώς και απόκρυψη έλλειψης σχεδίου εφικτών διεκδικήσεων, όπως και σαφούς καθορισμού προτεραιοτήτων.
Εύκολο θέμα καφενείου οι πολλές υποψηφιότητες και "προελεύσεις" Δημάρχων, δύσκολη η αναζήτηση της ουσίας. Κι αυτό θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας.
Ο καθένας μας πολύ εύκολα έγινε δικαστής και καταγγέλλει τα ολισθήματα των άλλων στην πολιτική μη ορθότητα, γίνεται τιμωρός, φοβάται, μισεί, ακούει φωνές, βλέπει τη νύχτα οράματα, γίνεται ένα με το πρόβλημα, δεσμεύεται στους όρους του, στις δηλώσεις και απόψεις του στα κοινωνικά δίκτυα, στην επινόηση άλλοθι. Η επιλογή αυτή είναι συνθήκη αναπαραγωγής της μετριότητας.
Μικρογεγονός οι οφειλές δώδεκα δήμων προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες συμψηφίζονται έναντι των εσόδων που θα είχαν από παρακρατηθέντες πόρους, μεταξύ αυτών και ο δικός μας Δήμος Χαϊδαρίου, του οποίου το χρέος (;) δεν είναι με ακρίβεια γνωστό και το ερευνά (!) η “πολιτική επιστήμη”.
Αδιαφορία και σιωπή για την οδηγία που εμπεριέχεται σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014, ότι  «Αν τα έσοδα σας δεν είναι αρκετά αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη» .

Θέμα ρουτίνας ότι από τα 33 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου παρόντα ήταν μόνο 19 στην ψήφιση για το  Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου, με το οποίο, σε απλή μετάφραση, οφείλει ο Δήμος να επιμερίσει τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων κατά τρίμηνο, και να στέλνει τα στοιχεία στο Οικονομικό Παρατηρητήριο (ΚΥΑ 7261/13 & άρθρο 4 του ν. 4111/2013). ΠΡΟΣΟΧΗ: αν υπάρχουν υπερβάσεις πλέον του 10%, σταματάνε οι προσλήψεις και αυξάνονται τα τέλη και οι φόροι που πληρώνουν οι δημότες.


   Τίποτε δεν δείχνει ότι έχει περάσει το μήνυμα της υποχρέωσης των Δήμων και των Δημάρχων να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των δημοτών, πουσυνθλίβονται κάτω από την φορολογική πίεση και τις περικοπές κάθε μορφής εισοδήματός τους -με παράλληλη αύξηση του κόστους ζωής.
Σήμερατα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει δραματικά μειωθεί (ποιες όμως είναι οι πηγές χρηματοδότησης, οι πολίτες το αγνοούν), οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί (αλλά δεν τις ξέρει ο πολίτης για να τις απαιτήσει), το νομικό πλαίσιο για μια σειρά αποφάσεων έχει στενέψει, η ευχέρεια "ηρωικών" κινήσεων από τις δημοτικές αρχές έχει περιοριστεί αν δεν έχει εξαλειφθεί!
Το πρότυπο του  δημάρχου, ο οποίος διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, έχει υποχωρήσει μιας και το μέχρι πρόσφατα σπάταλο κράτος δεν έχει πλέον να δώσει. Ο δήμαρχος διεκδικητής  ευρωπαϊκών προγραμμάτων(ΕΣΠΑ) για τεχνικά έργα και κοινωνικές υπηρεσίες εξαρτάται από τις “επιθυμίες”, "επιλογές"  και "προτεραιότητες" της κομματικο-ποιημένης περιφέρειας.
Η προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο έχουν μεταφερθεί στο μακρινό μέλλον (αν δεν γίνουν στο μεταξύ νέες απολύσεις).

Μας έχει μείνει μόνο:
  • η διεκδίκηση και η διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης (αισθητική, καθαριότητα, κυκλοφοριακό, στάθμευση, ελεύθεροι χώροι κλπ.)
  • η εξεύρεση πόρων για μικρά έργα συντήρησης
  • η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου (κυρίως της καθαριότητα) μέσω προσλήψεων ανταποδοτικού χαρακτήρα
  • η είσπραξη των “ξεχασμένων” χρεών και υποχρεώσεων προς το Δήμο (περίπτωση "ξεχασμένων εκατομμυρίων από την ένταξη στο σχέδιο του Άνω Δάσους) 
  • η αναγκαία παροχή κοινωνικών δομών (αθλητισμού, πολιτισμού, παιδικών σταθμών, στήριξης επιχειρηματικότητας) και υπηρεσιών αλληλεγγύης (νέων επιστημόνων, επιχειρηματιών, γυναικών, ευπαθών ομάδων) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την ώρα που η αλυσίδα καταστημάτων «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» όλο και αυξάνεται.
Το κριτήριο με βάση το οποίο θα κριθούν τα πάντα, θα είναι η ηθική, η αλήθεια και η διαφάνεια στις πράξεις και αποφάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής. Ηθική, Αλήθεια και Διαφάνεια παντού.Πρέπει να υποχωρήσουν πολύ οι πιέσεις της σκοπιμότητας, των ισορροπιών, των συμβιβασμών, του "μέσου όρου". Οι πιέσεις και οι συμβιβασμοί επιτυγχάνουν, πράγματι μια ισορροπία. Την ισορροπία της αδράνειας και του τέλματος.

Γι' αυτό λοιπόν, τουλάχιστον αυτή τη φορά οι υποψήφιοι ας μιλήσουν ειλικρινά! Ναι μεν διεκδικούμε πόρους αλλά σήμερα αυτά μας δίνουν, αυτά έχουμε, αυτά μπορούμε να κάνουμε, με αυτά αρχίζουμε. Ευχή είναι να αποφύγουν τα συνθήματα και να περιοριστούν σε προτάσεις. Είναι μια τίμια στάση, η οποία θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες! Είναι η στάση που σέβεται τους πολίτες, περιφρουρεί το κύρος της αυτοδιοίκησης και βοηθάει τους εκλεγέντες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα την επόμενη μέρα με καθαρή ματιά και πατώντας καλά στα πόδια τους! 



Ας πάψουμε να αναπολούμε τις "δάφνες" τού χτες και να αντικρίσουμε αυτό που μάλλον  αρνούμαστε να δούμε. Την ανάγκη ολικής επαναφοράς στην πραγματικότητα. Ας κρατάμε μάτια, αυτιά και ψυχή ανοικτά, αυτά θα αναγνωρίσουν την αλήθεια. Η γυάλα, που είχε μέσα τους πολίτες με  μνήμη χρυσόψαρου, τρύπησε και  η Ιστορία θα γραφτεί από τους παρόντες και όχι από τους απέχοντες. Φυσικά, την ιστορία δεν πρόκειται να την ωραιοποιήσει κανένα Photo Shop...

Πηγές:
1. «Ο λαός φοβάται, ο λαός μισεί, ο λαός θρηνεί» άρθρο του Δημήτρη Α. Σεβαστάκη στην Αυγή, www. Avgi.gr
 2. «Στήθηκε η "πασαρέλα" υποψηφίων για τους Δήμους» άρθρο του Γιώργου Κράλογλου, www. capital.gr
3. Δημοτικές εκλογές : Συνθήματα ή προτάσεις του Νίκου Χάνου, εκπαιδευτικού , www. stagona4u.gr
 
Top